Web 2.0 in the real world

alt
 

Hot topics

Yammer

Guus Disselkoen  16 March 2010 21:01:02
Image:Yammer

Nee, het is geen type fout en ik ben ook niet dronken, het gaat echt over Yammer.

Wat is Yammer?
Yammer is social software voor bijvoorbeeld bedrijven, twitter voor de enterprise. Het is een gesloten community, alleen toegankelijk voor medewerkers van de eigen organisatie.
Geloof het of niet, ook binnen Atos Origin gebruiken we sinds kort Yammer. Onze afdeling Information Management is de enige club waar nog dinosaurussen en andere pre-historische karakters werken en alleen gericht is op kantoor medewerkers, die geen spannende dingen doen. Het mag duidelijk zijn dat ik niet in die categorie val en iets veeleisender ben dan de standaard kantoor medewerker.
Gelukkig zijn er diverse mensen binnen de organisatie actief die allerlei alternatieven zoeken om toch gebruik te kunnen maken van de gangbare web 2.0 mogelijkheden. O ja, we hebben binnen Atos Origin een WiKi, we hebben LiveLink voor het delen van kennis en bestanden, Agora voor chat en sinds kort FISH, ook iets social achtigs. Alleen zijn dit allemaal losse producten die totaal geen samenhang hebben. Ook heb je verschillende accounts nodig om in te loggen en heb je meerdere profielen. Niet echt handig dus en een gemiste kans, maar er schijnt verbetering aan te komen. Nu gaat dat bij ons met de snelheid van een mammoet tanker en de bijbehorende wendbaarheid, dus we wachten nog maar even af. Wel ving ik een gerucht op dat er een pilot loopt met Windows 7 en Office 2007 voor de medewerkers. Onze klanten bieden we een upgrade aan naar Windows 7 voor slechts €9,99 per werkplek. Toch vreemd dat onze eigen beheer club het niet aan durft om het uit te rollen onder de eigen medewerkers. Zal vast te maken hebben met Office 2007, dat is al bewezen technologie.

En sinds enige tijd gebruiken we dus Yammer. Uiteraard is het op vrijwillige basis, maar ook het management gaat met de tijd mee. Tot voor kort hadden we verschillende nieuwsbrieven, weekupdates en andere termen voor een wekelijks mailtje naar alle medewerkers van de units met de laatste weetjes. Sinds vorige week is besloten te stoppen met de e-mails en de informatie te verspreiden via Yammer. Op zich een goed voornemen, nu maar afwachten of de unit managers inderdaad de discipline hebben het nieuws op die manier te verspreiden. Wel een minpuntje van Yammer, de integratie met andere social networks is nog magertjes. Berichten die op twitter geplaatst worden, en de hash tag #yam hebben, worden ook op Yammer geplaatst. Er is integratie mogelijk met Outlook, helaas heb ik dat niet werkend gekregen. Ook is er integratie mogelijk met o.a. Firefox, Google Reader, Instant Messaging en nog een aantal opties. Daarnaast zijn er een paar third party producten om meerdere sites tegelijk te updaten, waaronder Yammer.

Ook kun je bij Yammer RSS feeds toevoegen die je zelf, en andere Yammers, kunt volgen. Uiteraard kon ik de verleiding niet weerstaan, en heb ik de RSS feed van mijn eigen blog toegevoegd aan de RSS feeds. Niet dat ik ijdel ben, maar puur om te kijken of het een effectief middel is om de blog onder de aandacht te brengen van mijn collega's, voor zover deze nog niet bekend is onder de collega's. Ook heb ik nog een paar andere, in mijn ogen, nuttige RSS feeds toegevoegd. Eens kijken wat de reacties hierop zijn.

Communities

Sinds kort heeft Yammer een nieuwe feature, Communities. Je kunt een Community starten voor ieder onderwerp of doelgroep die je maar wilt. In feite is het een aparte feed van berichten die alleen zichtbaar is binnen de Community.
Ik zou Guus niet zijn als ik niet een Community zou beginnen, en dat heb ik vandaag dan ook gedaan. Ik heb de Community "Google Apps Marketplace" gestart. En ik moet zeggen, ik had direct al de aandacht van de collega's. Het aanmaken van de Community wordt namelijk ook op Yammer gepost en dat leverde direct al een paar reacties op. Ook heeft de Community, behalve mijzelf, ook al een nieuw lid. Nu nog gaan bedenken wat ik met de Community ga doen. Dat het te maken heeft met Google Apps mag duidelijk zijn.
Wordt vervolgd.....

Socialwok

Als ik zo eens kijk naar de functionaliteit van Yammer en kijk naar socialwok dan zie ik heel veel overeenkomsten. Een main stream met berichten voor alle medewerkers en aparte streams voor doelgroepen. Bij Yammer is er nog een verschil dat je kunt kiezen voor een Group of een Community, met ieder hun eigen functionaliteit, en kunt bepalen wie toegang hebben tot de Group of Community. Bij socialwok is dit iets beperkter en is het echt gericht op de Cloud en de gebruikers behorende tot het betreffend Google Apps domein.

Privacy en security

Ik heb in mijn blog al meerdere keren aandacht besteed aan privacy en security op internet en met name binnen sociale netwerken. Door een tweet op twitter van 123people, over een nieuwe blog entry in hun blog, werd ik weer even hier aan herinnerd.
In de blog, met de titel "Vrijheid van informatie betekent niet ‘vrijheid blijheid’" wordt nog eens duidelijk gewezen op het feit dat alles wat op internet staat ook te vinden is voor iedereen, behalve als het achter "slot  en grendel" zit. Oftewel de informatie afgeschermd is en alleen toegankelijk is als de bezoeker beschikt over een user id en password om de informatie te raadplegen.

Ben je dan echt veilig? Nee, je kunt je eigen informatie afschermen, maar je kunt nooit voorkomen dat iemand anders iets over jou verteld. En met name bij sociale netwerken is dat gevaar aanwezig. Je kunt je profiel afschermen voor publieke toegang en alleen beschikbaar stellen aan leden van het netwerk, of je vrienden. Maar je kunt niet voorkomen dat tante Sophie, die één van je sociale vrienden is, haar profiel voor iedereen open heeft staan en er daardoor toch informatie over jou vrijgegeven wordt. Ja, je kunt natuurlijk gaan eisen dat de mensen, die je als vriend in hun netwerk willen opnemen, hun profiel voor de buitenwereld afschermen. Of ze hier toe bereid zijn? Ik weet het niet, maar het zaagt wel de poten onder sociale netwerken vandaan. Alleen sociaal voor een select clubje vrienden is niet echt sociaal. Het is verstandiger alleen die informatie op internet te plaatsen waarvan je weet dat iedereen het kan zien en weet dat het geen gevolgen heeft dat de rest van de wereld het kan raadplegen. Het bewaren van je geheimen op internet is een slechte keuze.

Comments
No Comments Found

Translate

Feeds

Companies

  Atos Origin
  Achmea
  Inter Access
  ilionx
  transavia.com
  IBM

Google searches

Referrers