Web 2.0 in the real world

alt
 

Hot topics

PC upgrade

Guus Disselkoen  27 January 2014 23:38:10
Image:PC upgrade
Een tweede leven voor mijn oude PC

Toen mijn PC na een stroomstoring niet meer wilde opstarten door een fout in Windows Vista, ja dat heb ik in het verleden gebruikt, heeft de PC geruime tijd uit gestaan. Op een gegeven moment toch maar besloten een reanimatie poging uit te voeren. Helaas, alle installatie media van Windows Vista bleken niet geschikt om een repair uit te voeren. Aangezien ik al enige tijd met de gedachte speelde om er Linux op te ztten toen maar besloten om die gedachte om te zetten in een daad. Ik heb toen gekozen voor Ubuntu. Waarom? Ik weet het niet goed. Ik had ook voor Fedora kunnen kiezen, maar ik had al enkele Ubuntu machines draaien en er in het verleden ook mee gewerkt. Ik denk dat dat de doorslag gegeven heeft. Overigens had ik nog graag even de Windows Vista configuratie "tot leven willen wekken" om data er af te halen en veilig te stellen. Dit is uiteindelijk gelukt door de harddisk er uit te halen en in een USB casing te plaatsen en op die manier de data veilig te stellen.

Na de installatie van Ubuntu 12.10 was ik een tevreden gebruiker. Nog een upgrade uitgevoerd naar Ubuntu 13.4 en in de verwachting dat het systeem weer jaren mee zou kunnen. Helaas, de werkelijkheid blijkt anders te zijn. de laatste tijd kreeg ik steeds meer te maken met problemen gerelateerd aan het beschikbare geheugen. Het systeem was steeds vaker aan het swappen en liep ook van tijd tot tijd helemaal vast. Op zich niet verwonderlijk. De specs waren voor 6-7 jaar geleden misschien "state-of-the-art", maar anno 2014 niet meer. De hoeveelheid memmory die webbrowsers gebruiken loopt de spuigaten uit. Ook het afspelen van video bestanden met een steeds hogere resolutie eist zijn tol. Op zo'n moment kom je er achter dat 4GB intern geheugen toch echt te weinig is.

Ik heb nog een poging ondernomen het geheugen te upgraden naar 8GB, maar helaas, ondanks de specs van het moederbord die het in theorie ondersteunt, werkte het niet. Dan maar eens rondkijken op internet wat een leuk, knap en bij-de-tijd systeem doet. Een kant-en=klaar systeem is geen optie. Daar zit te veel op en aan dat ik toch niet nodig heb en wel voor betaal. ook zit daar een Windows licentie bij die ik niet ga gebruiken. Nee, het wordt weer zelf bouwen. Aangezien ik weinig kaas gegeten heb van kasten, voedingen, moederborden, processoren en overige componenten, wordt het naar de winkel gaan, mijn wensen en eisen op tafel leggen en laten adviseren. Totdat ik een mailing kreeg van CD-ROM-LAND, zo'n beetje mijn huisleverancier voor hardware, met een aantal actie bundels. Moederbord + CPU + geheugen voor aantrekkelijke prijzen.

Dat is de oplossing! De PC kast en voeding zijn nog prima, de DVD speler\brander, die weinig gebruikt wordt, kan ook nog prima mee. En met de 2 harddisks van 1TB is ook niets mis. Dus op zaterdag naar CD-ROM-LAND voor een voordeelbundel. Het is uiteindelijk een MSI Z87-G41 PC Mate moederbord met een Intel i5 (3.0 GHz) processor en 8GB intern geheugen geworden. On-board audio (7.1) en video. Daar moet ik de komende jaren weer mee vooruit kunnen.
Ook standaard aanwezig een RAID controler. Dat heeft me er toe gebracht een extra 2 TB disks aan te schaffen en deze in eerste instantie te gebruiken om de data van de PC veilig te stellen. De 2 1TB schijven gaan in RAID 1 configuratie gebruikt worden voor het OS en belangrijke data, de 2TB disk als extra data opslag voor minder belangrijke data.

De eerste actie was het veilig stellen van data op de 2TB disk. Gelukkig is dat met Linux vrij simpel. de configuratie van software wordt veelal in tekst files opgeslagen. een deel in de home directory van de user, in de /etc directory en nog een paar locaties. Voor de zekerheid complete directories met configuratie bestanden gekopieerd naar de 2TB disk. Beter "safe then sorry".

Afgelopen zaterdag was de grote dag. Het "ontmantelen" van de PC. Het verwijderen van de componenten die vervangen worden en vervolgens het installeren van de nieuwe hardware componenten. Gelukkig is er een goede beschrijving hoe dit moet gebeuren. De beschrijving had ik uit voorzorg maar alvast gedownload op mijn laptop, wel zo handig als je de PC afbreekt en daar de informatie staat. Overigens bleek de aan\uit knop op de voorkant een reset knop te zijn, maar daar kom je vanzelf achter als je de PC aan wilt zetten en er niets gebeurd. overigens kwan dat niet alleen door het, in eerste instantie, verkeerd aansluiten van de knop. Het kwam eigenlijk al door de voeding. deze bleek niet geschikt te zijn voor het nieuwe moederbord. Het oude moederbord had een 24-pins en 4-pins aansluiting voor de stroom. Het nieuwe moederbord een 24-pins en 8-pins aansluiting. de voeding beschikte echte over een 20-pins en 2 4-pins aansluitingen waarbij 1 4-pins aansluiting in combinaie met de 20-pins aansluiting gebruikt werd voor de 24-pins aansluiting. Ik kwam dus wat te kort. Helaas was er geen andere optie dan een nieuwe voeding aanschaffen. Gelukkig bleek deze niet zo duur te zijn. Overigens kwam ik met de oude voeding ook al een SATA aansluiting te kort en had ik sowieso een adapter kabel nodig. Met de nieuwe voeding was dat probleem ook gelijk opgelost.

Nadat alle onderdelen op zijn plek geschroefd zijn en aangesloten het moment om de PC aan te zetten en te beginnen aan de configuratie van de hardware. Als eerste het aanmaken van de RAID configuratie. Voor de zekerheid had ik de 2TB disk nog maar niet aangesloten, hier staat immers de backup data op en ik zie die liever niet verdwijnen omdat de setup alle disks wist.

De installatie van het OS, Ubuntu 13.10 64bits, verliep voorspoedig en stond er na ongeveer 20 minuten op. Na de installatie een stukje basis configuratie zoals netwerk, persoonlijke instellingen en de eerste software. Vervolgens het aansluiten van de 5.1 speakers en het configureren van de audio. En daar ging het mis. Allereerst was er in de documentatie niets te vinden over het aansluiten van een 5.1 speakerset op de aanwezige uitgangen. De audio configuratie tool van Ubuntu kent alleen 2 speakers, met test mogelijkheid, dat wel. Aangezien de audio chipset van Realtek is op zoek gegaan naar de drivers hier voor en ook gevonden. Alleen liet deze zich niet installeren. Gezocht naar een oplossing en gevonden, Alsa opnieuw installeren. Keurig nette stap-voor-stap documentatie gevonden en uitgevoerd. Met als resultaat: geen audio device meer in Ubuntu. Alle pogingen die ik daarna nog genomen heb om de audio kaart weer terug te krijgen in Ubuntu waren zonder succes. Uiteindelijk een herinstallatie van Ubuntu uitgevoerd om de audio weer terug te krijgen. uiteindelijk blijkt er een simpel tooltje te zijn om 5.1 audio te activeren en te configureren in Ubuntu: Alsamixer, via de commandline op te starten en vervolgens een simpele grafische interface om de audio settings te configureren. Je moet het maar weten.

De volgende uitdaging is het installeren van de Lotus Notes client. Om deze te kunnen installeren moeten er eerst een aantal libraries geïnstalleerd worden waar de Lotus Notes client van afhankelijk is. Aangezien de Lotus Notes client 32-bits is en het OS 64-bits vormt dit een extra uitdaging. Van de benodigde libraries moet de 32-bits variant geïnstalleerd worden en ook nog eens de juiste versie. En Lotus Notes wordt officieel niet ondersteund op Ubuntu 13.10.
Gelukkig is er de nodige documentatie te vinden over het installeren van Lotus Notes op een 64-bits versie van Ubuntu en zelfs wat informatie  voor Ubuntu 13.10. Op GitHub is zelfs een script te vinden dat het installatie package aanpast en een aantal dependicies verwijderd uit het installatie script. Ook is er website die een overzicht heeft van alle (32-bits) libraries de geïnstalleerd moeten worden voordat de installatie van Lotus Notes uitgevoerd kan worden.
Helaas bleek dit nog niet afdoende te zijn. Bij het starten van de installatie gaf deze aan dat er nog een dependency ontbrak. De betrende library is aanwezig op het systeem, maar kennelijk niet herkend door het installatie script of het is niet de juiste versie. Ik heb dit opgelost door handmatig een nieuw package te maken en de betreffende dependency uit de controle te verwijderen. Vervolgens kon de Notes client succesvol geïnstalleerd worden.
Ook bij het installeren van de embedded Sametime client liep ik tegen een dependency probleem op. ook hier bracht het handmatig aanpassen van het package de oplossing.

Na de nodige hobbels is het uiteindelijk dan toch gelukt om de Lotus Notes client, inclusief alle features, te installeren op een Ubuntu 64-bits installatie en is deze blog geschreven m.b.v. van deze installatie.

Inmiddels staat de meest essentiële software op de PC, maar nog lang niet alles. De komende tijd zal ik nog wel even bezig zijn met het installeren van software die ik, op dat moment, nodig heb. Alle backup data staat nog op de extra harddisk zodat het configuren van de software vrij simpel is. In de meeste gevallen het kopiëren van een bestand of directory naar de juiste locatie. In het uiterste geval het openen van een configuratie bestand en delen van de inhoud kopiëren en plakken in het nieuwe configuratie bestand.
Comments
No Comments Found

Translate

Feeds

Companies

  Atos Origin
  Achmea
  Inter Access
  ilionx
  transavia.com
  IBM

Google searches

Referrers