Web 2.0 in the real world

alt
 

Hot topics

Netwerk klusje

Guus Disselkoen  30 December 2009 21:21:07
Image:Netwerk klusje

Uitstel is nog geen afstel.

En dat heb ik vandaag waar gemaakt. Op 18 november dit jaar is m'n ADSL abonnement omgezet van XS4All naar Tele2 en ben ik ook het door Tele2 geleverde modem, een Davolink dv-2020, gaan gebruiken. Omdat ik zo kort mogelijk verstoken wilde zijn van internet had ik in de dagen vlak voor de omzetting het nieuwe modem al zo ver mogelijk geconfigureerd zodat ik op 18 november vrijwel direct kon switchen van het Thomson modem van XS4All naar het Davolink modem. Ik heb het modem toen even snel ergens neergezet en aangesloten met de bedoeling het later op de juiste plek te plaatsen en de overige acties uit te voeren die nog nodig zijn. Deze acties bestaan uit:
 • Configureren van het Wireless gedeelte op de Davolink
 • "Ontmantelen" van het Thomson modem
 • Thomson modem configureren als access point
 • Verplaatsen van de Thomson naar de woonkamer
 • Media Center PC en Sateliet ontvanger aansluiten op de Thomson

De Thomson is er één van het type ST780i WL, een gecombineerd modem, router, firewall en wireless access point. Aangezien de modem en firewall functie is komen te vervallen, deze worden nu door de Davolink uitgevoerd, een mooie gelegenheid om de custom firmware van XS4All te vervangen door de originele Thomson firmware. In de XS4All firmware zijn namelijk een aantal configuratie opties niet beschikbaar zoals het wijzigen van het IP adres. Ik heb dat in het verleden via een zeer omslachtige weg wel gedaan, maar niet echt handig om te moeten doen. Ook was de optie voor het maken van een backup van de configuratie in de custom firmware niet meer aanwezig, en soms kan het handig zijn als je een backup van je configuratie hebt. Ook heb ik in het verleden handig gebruik gemaakt van de backup en restore optie. Een backup maken van de configuratie, deze handmatig aanpassen, en vervolgens restoren. Dit was de manier om bijvoorbeeld het IP adres te wijzigen of instellingen te bewerken die in de web interface niet beschikbaar zijn.

De Tomson is nu geconfigureerd om via WDS (Wireless Distribution System) het WiFi netwerk te kunnen gebruiken. Door gebruik te maken van WDS is er maar één draadloos netwerk in huis i.p.v. twee via de afzonderlijke access points. Het voordeel hiervan is onder andere dat ik met mijn laptop op mijn kantoor thuis kan werken via WiFi, de laptop oppakken en buiten op het dakterras verder kan werken zonder van access point te hoeven wisselen. Nu zal ik gezien de tijd van het jaar niet gauw de behoefte hebben om op het dakterras te gaan zitten, maar dat veranderd wel als het voorjaar en de zomer gearriveerd zijn.

Het configureren van WiFi op de Davolink is vrij simpel, vinkje aanzetten dat je wireless wilt gebruiken, een naam voor het SSID kiezen, type security kiezen, MAC filter aanzetten en de mac adressen toevoegen aan de lijst van toegestane apparaten en klaar.
Nog een tip: gebruik in de naam van het SSID altijd iets waardoor duidelijk is dat het een privé netwerk is. Mocht er ooit iemand inbreken op je wireless netwerk dan kan deze persoon zich nooit verschuilen achter het excuus dat ie dacht dat het een publiek access point was.

Nadat de Davolink geconfigureerd was direct getest met de laptop en alles werkt zoals het moet werken. vervolgens de Thomson geconfigureerd en verhuist naar de woonkamer. Tot slot de media center PC en de satelliet ontvanger aangesloten en alles werkt zo als het moet. Het voordeel van WDS is dat alleen op het Davolink access point de mac adressen toegevoegd hoeven te worden die toegang tot het WiFi netwerk moeten hebben.

Tot slot nog een laatste actie; het aanpassen van de IP adressen van zowel de Davolink als de Thomson en dit doorvoeren in de DNS en DHCP server, en in de configuratie van de netwerk kaarten van de servers. De clients krijgen via DHCP de nieuwe instellingen mee zodat daar niets hoeft te gebeuren.
Comments
No Comments Found

Translate

Feeds

Companies

  Atos Origin
  Achmea
  Inter Access
  ilionx
  transavia.com
  IBM

Google searches

Referrers