Web 2.0 in the real world

alt
 

Hot topics

Is Guus 2.0 ook web 2.0?

Guus Disselkoen  4 August 2009 01:40:55
Image:Is Guus 2.0 ook web 2.0?

Zoals je wellicht gezien hebt is de titel van deze blog "Guus 2.0".
Toen een collega dit onlangs opmerkte moest hij wel een beetje lachen. Ik heb hem toen uitgelegd dat dit een vorm van rebellie tegen de web 2.0 hype is. Je ziet steeds meer kreten verschijnen met 2.0 er achter geplakt, en da's nou net de reden dat ik dat ook gedaan heb. Gewoon voor de uitdaging, om een discussie op te wekken. Kun je zomaar achter alles-en-nog-wat 2.0 plakken om de indruk te wekken dat je hip en cool bent? Ik denk het niet.

Mag ik 2.0 achter m'n (voor)naam plakken?
Ik denk het wel!

Zonder het te beseffen ben ik al jaren bezig met wat we nu web 2.0 noemen.
In 2002 heb ik een home page opgezet waarbij ik al technieken gebruikte die we nu onder de noemer web 2.0 scharen. Ik maakte toen al gebruik van externe bronnen om content op m'n eigen site te tonen.
Een paar voorbeelden:
 • De actuele weerinformatie van een externe site die op mijn site getoond werd
 • Nieuws van De Telegraaf dat op mijn site getoond werd
 • Nieuws van Nu.nl dat op mijn site getoond werd
 • Een soort van blog functionaliteit, kon zelfs via e-mail berichten nieuwe blog postings toevoegen
 • Nieuwsbrieven van een aantal sites die uit m'n mail file verzameld werden en naar een database overgeheveld werden om vervolgens op de site te tonen.
 • Chat functionaliteit m.b.v. Sametime
 • Een discussie forum

Het enige wat eigenlijk ontbrak was het aanbieden van RSS feeds zodat anderen mijn content konden gebruiken. Deze optie heb ik overigens een paar jaar later wel gerealiseerd in een andere web site die ik toen gebouwd heb.

Ook heb ik in die periode een mailing list server gebouwd waarmee gebruikers informatie met elkaar konden uitwisselen via e-mail en was er een web interface om alle berichten te bekijken en er op te reageren, via het web of per e-mail. Uiteraard zat er ook Sametime integratie in zodat gebruikers direct met elkaar konden chatten.

Ik durf te beweren dat Guus 2.0 ook web 2.0  enabled is. Ben je het er niet mee eens, laat gerust een comment achter op dit bericht.
Comments
No Comments Found

Translate

Feeds

Companies

  Atos Origin
  Achmea
  Inter Access
  ilionx
  transavia.com
  IBM

Google searches

Referrers