Web 2.0 in the real world

alt
 

Hot topics

Home Theater PC

Guus Disselkoen  2 February 2014 20:31:19
Image:Home Theater PC
Vaarwel Media Center PC, welkom Home Theater PC.

Er was eens... O, nee, zo beginnen sprookjes, en dit is geen sprookje.
Afgelopen week kreeg ik problemen met mijn Media Center PC. Op zich niet geheel onverwachts, de Media Center PC is al een aantal jaren oud en had af en toe al wat vreemde trekjes.

Toen ik de Media Ceneter PC kocht was daarop Windows Vista geïnstalleerd, dat was toen net uit. Onderdeel van Windows Vista was Windows Media Ceneter, en dat maakte, samen met de diverse aansluitmogelijkheden van de PC, dat het een waar Multi Media Systeem was. Zo was er naast 2 scart aansluitingen ook een coax aansluiting voor TV signaal om via Windows Media Center TV te kunnen kijken en TV programma's op te nemen. Kan me niet voorstellen dat je op die manier TV wilt kijken, maar opnemen is een ander verhaal. Daarnaast beschikte de Media Center PC ook over 2 digitale uitgangen voor audio, S/PDIF. Een optical en een coax uitgang. En dat kwam heel mooi uit. Sinds de aanschaf van de Media Center PC, en de JVC receiver, liep al het audio verkeer via de receiver. Aangezien ik gebruik maak van een schotel antennen fungeerde de TV als monitor en waren de satelliet ontvanger en de Media Center PC aangesloten op de receiver om de audio weer te geven. Inmiddels is de toenmalige TV vervangen door een TV met ingebouwde satelliet ontvanger en aangesloten op de receiver. En ondertussen is Windows Media center op Windows Viste vervangen door XBMC op Xubuntu.

Maar nu even terug naar daar waar het begon. Ik zat te kijken naar een gedownloade aflevering van een TV serie die telkens ineens stopte en niet meer verder wilde gaan. De enige remedie was het herstarten van het systeem. Dat dat niet echt het kijkplezier verhoogt mag duidelijk zijn. Ook het feit dat een reboot niet direct zorgt voor hernieuwd kijkplezier speelt mee. Sinds ik overgegaan ben op Xubuntu verschijnt er tijdens het starten en stoppen van het OS een vrij vage melding: "hub 1-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1". En deze melding wordt continu getoond. Na een paar herstart pogingen wil het systeem dan uiteindelijk goed opstarten en kan er ingelogd worden.
Aangezien het systeem draaide op Xubuntu 13.04, en versie 13.10 al enkele maanden beschikbaar is, leek het me verstandig eerst maar eens een upgrade uit te voeren en te kijken of de problemen daarmee verholpen zijn. Zo gezegd zo gedaan, vlak voor het naar bed gaan de upgrade gestart om de volgende dag het resultaat te bewonderen.

Helaas, de upgrade is halverwege gestopt en was met geen mogelijkheid weer op gang te krijgen. de enige oplossing was dan ook een reboot van het systeem. En dat was dan ook tevens het einde. Het systeem starte uiteindelijk op, maar het filesystem was 'read-only'. Helaas bleek dit niet 1-2-3 te fixen. Dan maar een herinstallatie uitvoeren van Xubuntu en wel gelijk naar versie 13.10 overstappen. Xubuntu gedownload, op DVD gebrand en gaan. Helaas, er verscheen een fout dat data niet gelezen kon worden, ook een nieuw gebrande DVD gaf hetzelfde resultaat. Aangezien het BIOS opstarten vanaf USB niet ondersteund had ik niet veel andere mogelijkheden. Gezien de problemen van de laatste tijd, de meldingen "hub 1-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1" continue over het scherm tijdens opstarten en afsluiten, hebben me doen besluiten een nieuw systeem aan te schaffen.

Omdat ik al enige tijd wat problemen ondervond hield ik er al rekening mee dat op een dag het systeem het stempel "overleden" mee zou krijgen. Ik was stilletjes al aan het kijken naar geschikte opvolgers. Mijn keuze ging in eerste instantie uit naar een zo'n klein en licht mogelijk systeem met alle opties in huis die aan mijn wensen voldoen. Ik heb een aantal jaren geleden een nettop PC van ASRock aangeschaft, die nu al jaren als vCenter Server fungeert. Het systeem is compact, stil en zuinig en produceert weinig warmte. Ideaal als media center PC. Bovendien ook erg voordelig in aanschaf. Helaas zijn deze PC's miet overal te koop. Via internet zjn ze bij diverse sites te koop, maar helaas voor mij lastig te bepalen welk systeem ik zou moeten nemen. Voor zo iets loop ik toch liever een winkel binnen om mijn wensen en eisen op de toonbank te leggen en om advies te vragen.

Nu de Media Center PC door mij als officieel dood verklaart is, moet er snel wat anders komen. Op internet gezocht naat HTPC, want zo heet een Media Center PC tegenwoordig, en door de bomen het bos kwijtgeraakt en geen idee wat ik zou moeten nemen. Wel kwam ik op Tweakers een interssante pagina tegen over HTPC's. De Desktop Best Buy Guide van november 2013.

Op zo'n moment is goede raad dichtbij: CD-ROM-LAND. Sinds enkele jaren min of meer mijn "huisleverancier" voor computer onderdelen. Prima winkel met een zeer groot assortiment, bekwame en behulpzame medewerkers en vooral niet te duur. Sterker nog, scherp geprijst. Als je een vraag hebt of advies wilt dan neemt het personeel de tijd om je te helpen, indien nodig wordt additionele informatie op internet opgezocht, of een collega om een second opinion gevraagd. Ook kunnen ze artikelen leveren die niet in het eigen assortiment zit.

Nu eens kijken of ze me ook met dit vraagstuk kunnen helpen. Ik heb 's avonds een mail gestuurd met de vraag voor advies bij het samenstellen van een HTPC. In de mail heb ik mijn wensen en eisen aangegeven, verteld war ik het systeem voor wil gaan gebruiken en welk OS ik wil gebruiken. Ook de link naar de Best Buy Guide van Tweakers heb ik meegestuurd als voorbeeld van wat ik ongeveer zoek. Tevens heb ik gevraagd om een prijsopgave te doen van een systeem dat aansluit bij mijn wensen en eisen.

De volgende dag kreeg ik al een antwoord van CD-ROM-LAND. Ze hebben het artikel op Tweakers gelezen en vonden dat dit systeem zeer goed aansuit bij mijn wensen en eisen en hebben een offerte gestuurd op basis van de configuratie die door Tweakers behandeld was. Omdat ik Xubuntu als OS wil gebruiken hebben ze de configuratie enigzins aangepast en een 60GB SSD in de offerte opgenomen i.p.v. de 120GB bij Tweakers.

Na het ontvangen van de offerte besloten om dit systeem aan te schaffen en vervolgens aan CD-ROM-LAND gevraagd of alle onderdelen op voorraad zijn en ik het 's avonda op kan halen. Dat was mogelijk met uitzondering van de PC kast, die was helaas niet voorradig, maar er was wel een goed alternatief. De kast is uiteindelijk de SilverStone ML03 geworden i.p.v. de ML04.

Systeem bouwen

Na het ophalen van de onderdelen aan de slag om het systeem in elkaar te zetten. Dankzij de duidelijke handleidingen, en informatie op internet, was dit niet ingewikkeld, het kost alleen wat tijd. En aangezien ik dit niet dagelijks doe, wat meer tijd dan ik eigenlijk verwachtte.

Toen het systeem eindelijk in elkaar gezet was kwam het spannendste moment, het systeem aanzetten en hopen dat het werkt. En het vie niet tegen, het systeem starte netjes op om vervolgens te wachte op een installatie medium. De reeds eerder gebrande DVD in de daarvoor bedoelde opening geschoven, en vervolgesn begon de setup van Xubuntu. Na ongeveer 20 minuten was de installatie afgerond en kon gestart worden met de volgende fase, de configuratie en het installeren van additionele software.

Geleerd van de upgrade van mijn PC eerst maar eens gekeken of Audio en Video goed werken, bovendien is dat essentieel voor een HTPC.

Audio problemen

Ook nu liep ik weer tegen problemen aan met de audio. Alleen waren deze nu van een andere aard. In de configuratie zag ik meerdere audio devices en output opties, maar helaas geen geluid via de HDMI uitgang. Het selecteren van de optical uitgang en de HTPC aansluiten via de optical uitgang op de receiver werkte wel.

En nu moet ik even een zijsprongetje maken zodat de rest van het verhaal duidelijk wordt. De HTPC heeft alleen een HDMI en optical uitgang voor 5.1 audio. Aangezien de receiver geen HDMI ingang heeft en slechts 1 optical ingang, die door de TV in beslg genomen is. Wil ik beeld en geluid naar de TV sturen. De TV heeft de mogelijkheid in te stellen waar de audio naar toe gaat, de ingebouwde speakers van de TV of een externe audio bron. Dat laatste heeft mijn  voorkeur. Wanneer het geluid niet via de TV naar de receiver gestuurd kan worden moet ik een andere receiver aanschaffen die wel beschikt over de benodigde ingangen. Een bijkomend voordeel is dat ik op de receiver niet steeds hoef te wissel van input bron wanneer ik switch tussen TV en HTPC.

Behalve het audio probleem was er ook een probleem met het beeld binnen XBMC. Het beeld vertoonde allerlei "flitsen" die over het beeld schoten, was niet stabiel en flikkerde enorm.
Het systeem heeft een onboard video kaart die ook gebruikt word. Voor de video kaart zijn 3 verschillende drivers beschikbaar, 1 die door Xubuntu meegeleverd wordt, en 2 proprietary drivers van AMD.
Default wordt de door Xubuntu geleverde driver gebruikt dus leek het me verstandig om te kiezen voor 1 van de proprietary drivers aangezien deze specifiek voor de aanwezige hardware zijn. Helaas accepteerde XBMC dat niet. XBMC wil directe toegang tot de hardware en dat staat de driver van AMD niet toe.

De oplossing

Op zo'n moment is Google your friend, en ben ik op zoek gegaan naar mogelijke oplossingen. Tijdens mijn speurtocht naar een oplossing voor het audio probleem, wel werken via de optical uitgang maar niet via de HDMI uitgang kwan ik wat informatie tegen op verschillende fora dat het te maken heeft met de video driver, deze schijnt ook invloed te hebben op de audio via HDMI.

Dan maar eens op de site van AMD kijken of er misschien een video driver is die wel geschikt is. Ik kwam een nieuwe versie van de video driver tegen, helaas was de installatie procedure nogal omslachtig en was het ook niet zeker of dit mijn problemen zou oplossen. Bij stom toeval kwam ik op de site een melding tegen over de combinatie XBMC en de AMD video drivers. Het probleem is bekend en er is een speciale versie van XBMC beschikbaar die wel werkt met de AMD video drivers. Ik heb toen de reeds geinstalleerde versie van XBMC verwijderd, de andere variant geinstalleerd en in de configuratie de AMD video driver geselecteerd. En geloof het of niet, audio via HDMI werkt en XBMC werkt flikkervrij.

Nu deze hobbel geslecht is kon ik doorgaan met het installeren en configureren van de overige componenten en producten die ik wil gebruiken.

Toetsenbord

CD-ROM-LAND had gekozen voor een toetsenbord van Rapoo. Een bijzonder klein toetsenbord met touchpad en niet duur. Helaas bevalt dit toetsenbord mij erg slecht. Het touchpad is erg onnauwkeurig, schiet regelmatig kris-kras over het scherm en is het lastig om op te pakken als het op tafel ligt, je raakt al snel iets aan dat je niet aan wil raken. Mijn keus is gevallen op de Logitech k400. Een compact toetsenbord met touchpad. Het toetsenboerd is iets groter dan de Rapoo, maar ligt beter in de hand en heeft bovendien een rand rondowm de toetsen zodat je het toetsenbord aan de rand vast kunt paken zonder direct 1 of meerdere toetsen in te drukken.

Bij toeval kwam ik vandaag bij de BCC terecht en lag het toetsenbord in het schap. Omdat ik niet weer dezelfde fout wilde maken een verkoper gevraagd of het toetsenbord uit de verpakking mocht zodat ik even kon kijken of het prettig in de hand ligt en bruikbaar is. Volgens de verkoper lag er ergens 1 los in de winkel, bracht me er heen, en vertelde me en passant dat er ook nog een limited edition was van de witte versie. deze wordt geleverd met een lederen cover waarbij de cover ook gebruikt kan worden als steun om het toetsenbord in een schuine positie te plaatsen en dat voor dezelfde prijs als alleen het toetsenbord. De keus was niet moeilijk, meer voor hetzelfde geld gaat er bij mij wel in.
Translate

Feeds

Companies

  Atos Origin
  Achmea
  Inter Access
  ilionx
  transavia.com
  IBM

Google searches

Referrers