Web 2.0 in the real world

alt
 

Hot topics

Herrezen

Guus Disselkoen  7 December 2015 22:02:04
Image:Herrezen

Deel 1: Uit de as herrezen.

Bij de loodgieter thuis lekt de kraan ook.

Begin dit jaar een niet zo prettig voorval. Van een van de 3 ESX servers die ik in gebruik heb zijn 2 harde schijven kapot gegaan.  De servers zijn 'afdankertjes' van het werk en al enkele jaren oud. Gelukkig had ik nog een 'spare' server waarvan ik de harde schijven kon gebruiken. Helaas wilde de RAID array niet opnieuw opbouwen en was ik dus een aantal virtuele machines kwijt. Helaas waren dat een aantal servers die vrij essentieel zijn binnen mijn infrastructuur:
 • 2 IBM Lotus Domino servers, geclusterd en verantwoordelijk voor de mail, websites en Traveler (mail synchronisatie met mobile devices).
 • Mail gateway, kort daarvoor nieuw gebouwd en slechts kort in gebruik. Alle inkomende en uitgaande mail ging via deze gateway en is tevens relay server voor alle systemen die mail versturen. En dat zijn er nogal wat.
 • Sametime Advanced server, inclusief meeting server en video conferencing.
 • Alfresco Community server, gelukkig nog niet in gebruik, maar wel gebruikt om te testen en te evalueren.
 • Nog wat losse dingen zoals Sugar CRM en een Helpdesk applicatie

En uiteraard, zoals het een goede IT-er betaamt, geen back-ups. Ik was wel bezig aan het uitzoeken hoe ik de servers het beste kon back-uppen en welke producten er geschikt zijn, maar verder was ik nog niet gekomen.
Eerlijk gezegd had ik op dat moment niet veel zin om alles weer opnieuw op te gaan bouwen en heb ik de boel de boel gelaten.

Tot overmaat van ramp kreeg kort daarna de 2e ESX server problemen, ook dit maal een harde schijf die problemen had. Op het ene moment zit je in een VM te werken en op het volgende moment kun je ineens niet meer bij de VM komen en is ook de ESX host onbereikbaar.
De ESX host herstart, maar helaas zonder resultaat.

Enkele weken geleden, zomaar uit nieuwsgierigheid, probeerde ik met de vSphere client de ESX hosts te benaderen en tot mijn stomme verbazing waren 2 van de 3 ESX hosts up-and-running. Van 1 wist ik het wel, daar was niets mee aan de hand, maar de andere... Dat was de 2e ESX host met problemen. Deze was op wonderbaarlijke wijze hersteld. Volgende stap was het opstarten van de VM's. Dat ging niet eens zo slecht, op de Domain Controller na, deze kwam uiteindelijk in een blue screen  terecht. Einde oefening dus. Wat ik nog wel over had was het volgende:
 • Windows Server die als secundaire DNS server gebruikt wordt en waarop ook een IBM Lotus Domino server draait.
 • Beide IBM HTTP Servers, worden als reverse proxy server gebruikt en het hosten van een aantal web based producten zoals Spotweb, OpenNMS, web statistieken en BTraced.
 • Oude mail gateway, ik was nog niet overtuigd of de nieuwe mail gateway vlekkeloos werkte.
 • IBM DB2 server
 • SVN server
 • Windows 7 PC

Met de overgebleven servers is het mogelijk om weer e.e.a. op te bouwen, websites in de lucht te krijgen en mail verkeer weer op gang te krijgen. Probleem bleef wel de Domain Controler.
Ik hem een hele mooie NAS, een Iomega StorCenter ix4-200d, die je ook aan een Active Directory kunt koppelen voor het toegang verlenen aan gebruikers. En dat was dan ook wat ik had gedaan. Maar door het wegvallen van de Domain Controller was ook een deel van de data op de NAS niet meer beschikbaar. Hoe dat goed gekomen is, lees je later.

De overgebleven Windows server is al een oud beestje, stond op de nominatie om uitgefaseerd te worden, maar was er nog niet van gekomen. Het is een Windows 2003 R2 64-bits server met daarop een IBM Lotus Domino Server v8.5.3. Ooit van een fysieke machine omgezet naar een virtuele server, maar qua performance nooit 100% geweest. Dat was ook de reden dat ik 2 nieuwe IBM Lotus Domino servers op Linux gebouwd heb om deze IBM Lotus Domino server te vervangen tesamen met de Domino server op de Domain Controler. Ook de Domain Cotroler was nog een Windows 2003 R2 server met daarop een Domino v8.5.3 server.
De reden dat deze servers nog niet vervangen waren was eigenlijk simpel. Ik zocht een alternatief voor de DNS servers, en nog niet de oplssing gevonden die ik zocht.

Nu een aantal servers weer in de lucht is liep ik tegen een volgend probleem aan. De overgebleven DNS server stopte er regelmatig mee om host namen te vertalen naar IP adressen. Vrij essentieel voor een DNS server. Een herstart van de Windows Service bracht voor enige tijd uitkomst, maar dat is niet echt een ideale situatie. Bovendien kon ik ook geen wijzigingen doorvoeren in de DNS omdat dit de secundaire DNS server is. Nu zal het ongetwijfeld mogelijk zijn de DNS server te promoten naar primaire DNS server, maar er lag nog steeds een plan de DNS servers te vervangen. Daar energie in steken leek me verstandiger dan in een server die eigenlijk toch weg moet.
Zo gezegd, zo gedaan.

Mijn voorkeur ging uit naar een DNS server op basis van Linux. Op internet zijn volop tutorials te vinden hoe je een Linux based DNS server op zet, en daar heb ik dan ook handig gebruik van gemaakt, en inmiddels draaien er 2 DNS servers. Een primaire en secundaire server.
Het voordeel van Linux is dat je een server kunt bouwen waarin alleen de meest essentiele onderdelen aanwezig zijn en de server daardoor nauwelijks resources gebruikt.

Image:Herrezen

Zoals je ziet kan het toegewezen geheugen nog terruggeschroefd worden. De disk is thin provisioned en zal dus niet veel groeien qua data.

Hoe het verder afgelopen is met de heropbouw lees je binnenkort in deel 2.


Translate

Feeds

Companies

  Atos Origin
  Achmea
  Inter Access
  ilionx
  transavia.com
  IBM

Google searches

Referrers