Web 2.0 in the real world

alt
 

Hot topics

Herrezen - deel 3

Guus Disselkoen  23 October 2018 15:57:40
Image:Herrezen - deel 3

Deel 3: een belofte inlossen.

Uitstel is nog geen afstel.

Mijn laatste blog item dateert alweer van enkele jaren geleden. Om precis te zijn: 7 december 2015. En daarin beloofde ik dat er nog een vervolg zou komen. En dat vervolg is er nu, eindelijk.
Vrij kort na het publiceren van dat blog item heb ik een zeer serieus hardware probleem gekregen. De hardware die ik gebruik zijn oude servers van mijn werkgever en zijn al redelijk oud. Op de hardware draait VMware en daarin de virtuele servers. Vanwege de performance maak ik geen gebruik van mijn NAS voor de storage van de VM's, maar maak ik gebruik van de harddisks in de machines zelf. In de servers zitten drie harde schijven in een RAID-5 configuratie. De servers hangen in een serverrack en dat severrack staat in mijn berging. Niet ideaal, maar de servers produceren zoveel herrie dat het geen optie is om ze in huis te hebben. Als gevolg van de servers in de berging, loopt de temperatuur daar regelmatig aardig op, en dat is eigenlijk niet zo best voor de levensduur van de servers.

En op een dag in december 2015 ging het mis. Van één van de servers hebben in korte tijd 2 van de 3 harde schijven het begeven. Ik heb nog getracht de boel te repareren door het vervangen van de harde schijven, maar helaas, geen succes. Helaas was dit de server met de grootste harde schijven en draaien daarop de meeste VM's. In één klap was het grootste deel van mijn serverpark verdwenen. En ironisch genoeg was ik net van plan om back-ups in te gaan regelen met Veam software. Helaas dus ook geen back-ups.
Ook was ik nog van plan VM's te gaan verplaatsen, gebruik te maken van een geclusterde reverse proxy en een loadbalancer te gaan gebruiken. Zo ver is het helaas niet gekomen. Gelukkig waren er nog wel een paar servers over op de andere VMware server, waaronder een Domino server en een DNS server.

En zo is het lange tijd gebleven. Het ontbrak me aan de moed om weer opnieuw te beginnen. Ook speelde er een paar andere zaken mee. Door de hoeveelheid servers en producten die ik had draaien ging er ook steeds meer tijd in zitten. Nu heb ik ooit van mijn hobby met computers mijn werk gemaakt, en is het ook mijn hobby gebleven, ik was op een gegeven moment wel bijna dag en nacht met computers bezig. En dat was te veel en ben ik een andere hobby gaan zoeken. Daarnaast gebruiken de servers best wel veel electriciteit en heb ik ook al twee keer de politie aan de deur gehad omdat ze dachten dat ik een wietkwekerij in mijn huis had door het hoge stroomverbruik en warmteontwikkeling.
Op computergebied heb ik niet helemaal stil gezeten. De afgelopen jaren ben ik nog wel bezig geweest met Raspberry's en mijn PC's regelmatig ge-update.

Maar een paar weken geleden begon het toch weer een beetje te kriebelen. Ik miste eigenlijk toch wel een beetje de privé mail op de telefoon en de mogelijkheid om webmail te gebruiken. Maar ik wilde niet weer een grote, uitgebreide, VMware omgeving met tientallen servers.
Voorlopig alleen datgene dat ik daadwerkelijk nu nodig heb. Om ruimte te maken op de overgebleven VMware host heb ik een VM met Windows 7, die ik af en toe als beheer PC gebruik, verwijderd. Deze kan ik ook lokaal op mijn PC draaien mocht het een keer nodig zijn. Op deze manier kreeg ik weer ruimte om een nieuwe reverse proxy neer te zetten en weer gebruik te kunnen maaken van webmail en Verse, de e-mail client van IBM voor op de smartphone.

De afgelopen weken ben ik dan ook, rustig aan, de boel weer aan het opbouwen geweest. Op de Domino server draait naast de webmail en Traveler, voor de mail op de telefoon, ook de website en de blog. Gelukkig had ik een back-up van de configuratie van de reverse proxy. Deze was niet helemaal up-to-date, en ook de situatie is iets veranderd, maar de basis was prima bruikbaar. De configuratie is nog niet 100% zoals ik hem wil hebben, en ook moeten er nog een paar html websites teruggezet worden, maar de noel draait nu weer goed genoeg om de belangrijkste zaken weer beschikbaar te hebben. Tevens is voor de meeste websites nu https geconfigureerd. Ook heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om weer een spotweb server in te richten op de reverse proxy server zodat ik wat makkelijker TV series kan vinden om te downloaden.
Daarnaast heb ik ook de Subsonic server ge-update. deze liep flink wat versies achter en is nu weer helemaal bij.

Nu de reverse proxy server opnieuw opgebouwd en ingericht is, zijn ook de websites www.waarisguus.nl en blog.waarisguus.nl weer beschikbaar. Er moest op de sites nog wel eerst wat achterstallig onderhoud gebeuren. Op www.waarisguus.nl stonden diverse links naar sites en social media die niet meer bestaan (Hyves, WieOWie) of niet relevant meer zijn. Ook heb ik een paar pagina's weggehaald die 3 jaar geleden een leuk expriment waren, maar nu achterhaald zijn. Er moet nog wel een verdere "remake" uitgevoerd worden in de toekomst.
Ook op deze blog was wat achterstallig onderhoud, en heb ik er even heel snel een bezem doorheen gehaald. Ook hier geldt, er moet nog meer gebeuren.

Wat er in de toekomst gaat gebeuren met de websites en blog die nu op Lotus Domino draaien, weet ik niet. het kan zijn dat ik uiteindelijk toch kies voor een ander platform, bijvoorbeeld Wordpress, of dat het toch Domino blijft. Binnenkort komt er een nieuwe versie uit van Domino en biedt dat voldoende kansen en perspectief om door te gaan, misschien ook niet. Op dat punt ben ik er nog niet uit. Hoe het af gaat lopen zul je ongetwijfeld kunnen lezen op deze blog.

Translate

Feeds

Companies

  Atos Origin
  Achmea
  Inter Access
  ilionx
  transavia.com
  IBM

Google searches

Referrers