Web 2.0 in the real world

alt
 

Hot topics

Er is geen bal op de TV

Guus Disselkoen  9 December 2012 23:46:02
Image:Er is geen bal op de TV
Begin je eigen TV station

Al een paar jaar kijk ik nauwelijks nog naar TV series op de televisie. Ik geef er de voorkeur aan series die ik wil kijken, te downloaden van internet i.p.v. deze te bekijken wanneer ze door een omroep uitgezonden worden. Voordat de omroepen in HD kwaliteit uit gingen zenden o.a. vanwege de betere kwaliteit, maar vooral om een aantal andere praktische redenen.
Wanneer je een serie download van internet, en zoals ik het doe, per seizoen, ben je vrij om te kijken wanneer je maar wilt. Je bent niet afhankelijk van de dag en tijdstip waarop een omroep een serie uitzend. Tevens hebben, vooral de commerciële omroepen, er een handje van om halverwege het seizoen over te gaan op herhalingen van voorgaande seizoenen. Ook niet onbelangrijk is dat de afleveringen niet onderbroken worden door reclame.

In het verleden maakte ik vooral gebruik van programma’s als FTD en Spotnet on de afleveringen, of DVD’s met een compleet seizoen, te vinden en te downloaden met NewsLeacher. En daar gaat redelijk wat tijd in zitten.

Enkele weken geleden stuitte ik op het programma SpotGrit. Vergelijkbaar met Spotnet, maar toch net even beter. Maar het kan nog beter. Er is een programma waarmee het nog eenvoudiger kan om afleveringen van series te downloaden en zonder dat je er al te veel omkijken en werk aan hebt. Dit programma heet Sick Beard en werkt eigen lijk heel simpel. Je voegt TV series toe die je graag wilt zien en het programma download de bestanden zodra deze beschikbaar komen.

Nu vertel ik het iets simpeler dan dat het is, want voordat je Sick Beard kunt gebruiken moet je eerst nog wel het e.e.a. configureren. Met Sick Beard heb je 2 mogelijkheden de bestanden te downloaden: via torrents en een Bit Torrent client, of met een News Reader en nzb files. De beste methode is via nzb bestanden en een News Reader. Voor wie niet weet wat nzb  bestanden zijn, tekst en uitleg kun je vinden op Wikipedia.

Aan Sick Beard alleen heb je dus niets, je hebt daarnaast dus ook een Bit Tottent client of een News Reader nodig. Sick Beard “speurt” internet af naar de torrents of nzb files van de series die je opgegeven hebt en zodra deze gevonden zijn worden die gedownload en geplaats in een folder waar ze door de Bit Torrent client of News Reader opgepakt worden en vervolgens de bestanden gedownload worden.

Ik heb er voor gekozen om nzb files te gebruiken. Nu werkt Sick Beard nauw samen met de News Reader. Niet alleen worden de nzb bestanden geplaatst in een folder die door de News Reader “bewaakt” wordt, de News Reader geeft ook de download status door aan Sick Beard. Op het moment dat de nzb verwerkt is, en het downloaden van de bestanden begonnen is, wordt dit doorgegeven aan Sick Beard en de status aangepast. Ook wanneer het downloaden gereed is wordt dit doorgegeven aan Sick Beard en wordt de informatie in Sick Beard bijgewerkt.
Sick Beard werkt heel goed in combinatie met SABnzbd, een gratis News Reader. Nu wil het toeval dat SABnzbd ook geïntegreerd is in SpotGrit, dat ik al gebruik voor het handmatig downloaden van films en series. Om SABnzbd en Sick Beard goed samen te laten werken moet de configuratie van beide programma’s op elkaar afgestemd worden. In SABnzbd worden folders opgegeven waar de gedownloade bestanden opgeslagen worden. Deze folders worden door Sick Beard gebruikt om de bestanden verder te verwerken en op te slaan in een folder met bestanden, klaar om te kijken.

Nadat de bestanden gedownload zijn kan SABnzbd ook een e-mail sturen zodat je weet dat er nieuwe afleveringen zijn om te kijken, of dat een download mislukt is en de reden waaron deze mislukt is.

Sick Beard voert na het downloaden nog een aantal bewerkingen uit op de gedownloade bestanden. Zo plaats het de bestanden in een folder met de naam van de TV serie en kan het de bestandsnamen aanpassen om het een beetje begrijpelijk te houden. Ook verwijderd Sick Beard bestanden die met de download meegekomen zijn, maar niet gebruikt worden voor het afspelen van de afleveringen.

Nu is Sick Beard samen met SABnzbd een mooie combinatie om automatisch series te downloaden, maar we zijn er nog niet. Sick Beard is vooral gericht op Amerikaanse series en maakt gebruik van een TV database (TVDB) om de informatie over de betreffende TV serie te vinden, zoals uitzend informatie en welke aflevering wanneer wordt uitgezonden.
Wanneer een aflevering van een Amerikaans serie beschikbaar komt en gedownload is, dan missen we nog één ding: de ondertitels. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om Engelstalige series te kijken met Nederlandse ondertitels. Ook daar is een oplossing voor. Er is een site waar vrijwel alle ondertitels van alle populaire TV series te vinden is, bierdopje.com. Aan de naam zou je het niet direct zeggen, maar toch is het zo. Maar ja, handmatig de juiste ondertitels vinden bij de gedownloade versie valt nog niet mee en is bovendien toch weer een hoop extra, handmatig, werk.

Ook hier is een oplossing voor, Auto-sub. Een programma dat op basis van de gedownloade afleveringen op bierdopje.com de bijbehorende ondertitels opzoekt en download. En als er nog geen ondertitels beschikbaar zijn, de opdracht in een queue plaatst en regelmatig controleert of de ondertitels al beschikbaar zijn.
Op deze manier krijg je al een beetje je eigen TV stations met “on-demand” uitzendingen.

Maar ik ben er nog niet. Ik kijk ook af en toe graag een film, en dat hoeft niet persé de meest recente film te zijn die net in de bioscoop draait. Soms hoor je van iemand over een goeie film die je beslist een keer moet zien. Het vinden van de film kan dan best een uitdaging zijn. Ook hiervoor is een oplossing die perfect aansluit bij de reeds aanwezige producten en daar mee samenwerkt. Dit programma heet Couch Potato. Het is enigszins vergelijkbaar met Sick Beard, maar dan voor films.
Couch Potato maakt gebruik van o.a. RSS feeds van internet film databases zoals IMDB en de website Movies.IO. Op Movies.IO kun je zoeken naar films en de films die je wilt bekijken toevoegen aan een watch list. Deze watch list wordt vervolgens gebruikt door Couch Potato om het nzb bestand te vinden en te downloaden. Daarnaast kun je vanuit Couch Potato ook rechtstreeks zoeken naar films en toevoegen aan de lijst met te downloaden films.

Ook Couch potato werkt met SABnzbd op een vergelijkbare manier als Sick Beard.
Wanneer je met nzb files werkt ben je afhankelijk van nzb search engines om de juiste nzb bestanden te vinden. Niet alle nzb web sites zijn geschikt om door SABnzbd, Sick Beard en Couch Potato gebruikt te kunnen worden. Een aantal gratis sites accepteren geen nieuwe gebruikers of ondersteunen de methode die gebruikt wordt niet. Er zijn een aantal betaal sites, maar daar maak ik liever geen gebruik van zolang er gratis alternatieven beschikbaar zijn.

Met deze verschillende programma’s, die nauw met elkaar samenwerken, heb je eigenlijk alles in huis om een plezierig avondje TV kijken tegemoet te gaan. Uiteraard kun je ook nog gebruik maken van diensten zoals Uitzending gemist, RTL gemist en SBS6 gemist voor Nederlandse producties en programma’s.

Nu zou je misschien denken dat ik wel klaar was, maar niets is minder waar. SABnzb, Sick Beard, Auto-sub en Couch Potato zijn web based applicaties. Er wordt een web server geïnstalleerd en de configuratie van de programma’s gebeurd via een web browser. Ook het opgeven van series en films om te downloaden gebeurd via de web browser. En dat biedt mogelijkheden. Allereerst hoef je niet persé op de PC waarop alles geïnstalleerd is je aanpassingen te doen en je te downloaden series en films toe te voegen. Je kunt het vanaf iedere PC doen. Bovendien kunnen de programma’s ook geïnstalleerd worden op een NAS, mits die dit ondersteund. En een NAS beschikt over het algemeen niet over een monitor, toetsenbord of muis.
Ik heb alles op mijn Media Center PC geïnstalleerd. Ik heb eigenlijk niet gekeken of het mogelijk is om het op één van mijn NAS-en te installeren.

Aangezien alle programma’s via een web interface te beheren zijn, er per applicatie een http server gebruikt wordt is het vrij simpel voor mij om deze ook vanaf internet te benaderen. Ik gebruik hiervoor een reverse proxy. Deze wordt nu al gebruikt om alles wat thuis web based is te benaderen, dus is het een kwestie van configureren om ook SABnzbd, Sick Beard, Couch Potato en Auto-sub toegankelijk te maken vanaf internet.

En om het echt helemaal af te maken heb ik er zelfs een web site voor gemaakt waarin alle programma’s geïntegreerd zijn. Vanuit één web site heb ik toegang tot alle afzonderlijke producten. De site heeft de toepasselijke naam “Media Download Center” gekregen. En nee, deze site is niet voor de hele wereld beschikbaar, maar alleen voor mijzelf, sorry.

Screenshots


Image:Er is geen bal op de TV

Image:Er is geen bal op de TV

Image:Er is geen bal op de TV

Image:Er is geen bal op de TV

Handleiding:

SABnzbd, Sick Beard en Coutch Potato handleiding
Comments
No Comments Found

Translate

Feeds

Companies

  Atos Origin
  Achmea
  Inter Access
  ilionx
  transavia.com
  IBM

Google searches

Referrers